Unique ceiling structure

December 22, 2007 at 10:37 pm Leave a comment

 

The project is a 3500 sf art gallery in the Chelsea neighborhood of Manhattan. The client requested two gallery spaces, an office area, a storage packaging area, a reception desk, a meeting table where clients could scan the website for other pieces in the collection and finally a bar area for art openings. The existing space had a beam and column configuration that ran down the middle north south in a wiggly line. Initially, this existing condition was thought to be a problem. The solution was to use the pattern of the existing beam and columns to organize the space and direct the form.

Primarily the existing beam and column pattern was used to create a custom luminous ceiling that contains all the HVAC, sprinkler and lighting elements. The lines in the ceiling are made of mill finish aluminum flat bar that hold up translucent panels and, in some instances,  extend from the ceiling to become light fixtures over key locations in the space. The office and packaging area were placed in the middle creating the division between front and rear galleries.

Advertisements

Entry filed under: creative. Tags: , , .

Change what you got Life, sustainable comfort

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Recent Posts

Categories

December 2007
M T W T F S S
    Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggers like this: